Amerikai Paradox

Amerikai Paradox

Amerikára égetett politikai gúnynevek

2020. szeptember 14. - Janek Bence

DrvqPriW4AU16aZ.jpg

Az amerikai politikai showműsorokat és beszédeket a felszólalók rendszerint országimázst fényező szlogenekkel próbálják feldobni, mint például a gyakorta használt “szabadság őshazája” kifejezéssel. Amerikának a története során azonban olyan politikai ellenfelei is akadtak, akik nem győzték negatív csengésű bókokkal tömjénezni a világ vezető katonai és gazdasági hatalmát. Nézzük hogyan nevezte Amerikát a háta mögött Oszama bin Laden, Kim Dzsongun, vagy éppen Hugo Chavez.

Oszama bin Laden és a „Papírtigrisek”

Az ABC riportere, John Miller, még 1998-ban készített interjút az Al Qaeda rettegett vezérével, Oszama bin Ladennel, annak dél-afganisztáni főhadiszállásán. Az interjú során bin Laden, aki ekkorra már nyíltan szemben állt az Egyesült Államokkal, megemlítette az 1992-es szomáliai hadműveletet, ahol ENSZ támogatással az amerikai tengerészgyalogság iszlám katonákkal csapott össze. A terrorvezér elmondása szerint a fiatal muszlim harcosok egymás között az amerikai katonák gyenge csapatszelleméről beszéltek, akik “úgy menekültek néhány pofon után, mint a papírtigrisek”.

Hugo Chavez: “Nagy Vesztes”

2008 márciusában a Dominikai Köztársaságban tartottak konferenciát Ecuador, Venezuela és Kolumbia vezetői, hogy politikai nézeteltéréseiket orvosolják. A találkozó apropóját az adta, hogy korábban kolumbiai csapatok nyomultak be Ecuador területére egy lázadó vezér likvidálása miatt. Az eset jelentős diplomáciai kavarodást okozott a latin-amerikai országok között, ám végül sikerült csökkenteni a feszültséget. Hugo Chavez, Venezuela akkori elnöke azt nyilatkozta, hogy “a tegnapi napnak egyetlen nagy vesztese volt: az Egyesült Államok”. A nem túl hízelgő jelzőt Chavez annak okán mondta, hogy szerinte Amerika – minden erőfeszítésének ellenére – képtelen volt ellehetetleníteni a régió országai között az együttműködési szándékot.

Kim Dzsongun: “Gengszter”

Ha erős jelzők és Amerika, akkor Kim Dzsongun sem maradhat néma. Az észak-koreai diktátor nem sokkal 2019 karácsonya után, egy phenjani pártkongresszuson szúrt oda az Egyesült Államoknak, illetve a Donald Trump vezette adminisztrációnak. Kim egész egyszerűen “gengszternek” nevezte a nyugati országot az Észak-Korea ellen alkalmazott gazdasági szankciók és a politikai nyomás miatt. Kim hozzátette azt is, hogy hamarosan bemutat egy új stratégiai fegyvert a világnak, és sosem fogja hagyni, hogy Amerika sértegesse az országát.

Ayatollah Ruhollah Khomenei: “A Nagy Sátán”

Mivel az Egyesült Államoknak Iránnal sem volt felhőtlen a kapcsolata, ennek megfelelően az ország korábbi szakrális vezetője, Ayatollah Ruhollah Khomenei is elejtett egy-két erősebb kifejezést a világ vezető hatalmával szemben. Khomenei odáig ment, hogy az 1977-es iráni forradalom végétől következetesen “A Nagy Sátán” metaforát használta Amerikára, hogy elnyomja az Iszlám Köztársaságon belül az Egyesült Államok felé nyitni próbáló törekvéseket. A kifejezést ezt követően majd három évtizeden keresztül használta az iráni rezsim Amerikára. 

Rodrigo Duterte: “Ocsmány”

2017-ben, Fülöp-Szigetek teljhatalmú elnöke, az időnként igencsak radikális nézeteinek hangot adó Roberto Duterte, egész egyszerűen nem talált jobb jelzőt az Egyesült Államokra, mint az “ocsmány” szót. Az indulatait az korbácsolta fel, hogy Jim McGovern Demokrata képviselő kijelentette, amennyiben Duterte elfogadja Trump elnök meghívását az Egyesült Államokba, akkor személyesen fog demonstrálni a találkozó ellen. Az amerikai és fülöp-szigeteki viszony eredendően jónak mondható a többi példához képest, hiszen az Egyesült Államoknak még katonai temetője is van Manilában.

Duterte teljes kijelentése egyébként így hangzik: “Sem a megbizatásom alatt, sem azt követően nem fordulhat elő, hogy az Egyesült Államokba menjek. Miből gondolja egyáltalán ez a fickó, hogy elmennék Amerikába? Láttam már Amerikát, ocsmány.”

A bejegyzés trackback címe:

https://amerikaiparadox.blog.hu/api/trackback/id/tr2316198830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása