Amerikai Paradox

Amerikai Paradox

Mit tehetnek a demokraták Trump megfékezésére?

2020. szeptember 22. - Janek Bence

ruth_bader_ginsburg_death_trump.jpg

Ruth Bader Ginsburgnek, az amerikai legfelsőbb bíróság egyik liberális társbírójának bekövetkezett halála és megüresedett posztjának betöltése nem csupán szimbolikus jelentőséggel bír, hanem komoly politikai lehetőséget is kínál Donald Trumpnak. Ha sikerrel jár, tovább növelheti a konzervatív tagok arányát és befolyását a kilenc tagú testületben, ugyanakkor a demokratáknak talán mégis akad némi halvány reményük ennek megakadályozására.

Trumpnak kegyeg az óra

A megüresedett poszt feltöltése azért is sürgős Trumpnak, mivel novemberben Amerikában elnök választás lesz, aminek kimenetele korántsem lefutott meccs. A legutóbbi közvélemény kutatások egyébként Joe Bidennek, a Demokrata Párt jelöltjének kedveznek, aki az elektorok számában jelentős előnyt tudhat maga mögött a regnáló elnökkel szemben. Ha Trump bukja a választást és nem sikerül egy konzervatív jelöltet ültetnie Ginsburg helyére a választások előtt, akkor valószínűtlennek tűnik, hogy Biden ne egy liberális társbírót választana a későbbiekben. 

„Biden-szabály”

A Demokrata Pártnak nincs sok esélye arra, hogy novemberig megakadályozza Trump és a szenátus döntését, ugyanakkor kommunikációs szinten csatát még nyerhetnek a republikánusokkal szemben. 2016-ban, amikor Barack Obamának Antonin Scalia társbíró halálakor lehetősége adódott a legfelsőbb bíróság testületében a liberális túlsújt biztosítania, akkor a republikánusok az úgynevezett „Biden-szabályra” hivatkozva blokkolták az elnök mozgásterét.

A republikánusok által korábban irányadónak tekintett 1992-es hivatkozás szerint, a Legfelsőbb Bíróság megüresedett posztja nem tölthető be abban az esetben, ha az elnök a megbízatásának utolsó évében jár. A politikai csata akkor azzal végződött, hogy Obama végül nem jelölhetett új társbírót a 2016-os választásokig.

Bizonytalan republikánusok

Mitch McConnell, a szenátus republikánus frakcióvezetője Ginsburg halálát követően azonnal kijelentette, hogy mindenképpen új társbírót fognak jelölni. Van azonban egy lehetőség, ami elgáncsolhatja Ginsburg utódjának kinevezését. Mivel Trump jelöltjét a republikánus többségű szenátusnak is jóvá kell hagynia, ezért nem csak az ő kezében van az aduász. Ha a demokratáknak sikerül a „Biden-szabály” szerinti hivatkozást a kommunikációs napirenden tartani, akkor néhány republikánus képviselőt akár el is bizonytalaníthatnak.

Jelenleg a szenátusban 53-47 arányban a republikánusok vannak többségben, az új társbíró kinevezéséhez pedig elég az 50+1 szavazat. A helyzet azért is lehet izgalmas, mivel néhány nap leforgása alatt már két republikánus szenátor, Susan Collins és Lisa Murkowski is úgy foglalt állást, hogy a társbíró kinevezését az elnökválasztás után kellene tartani. 

Alkotmányos kiskapu

A pártfegyelem természetesen mindig felülírhatja az egyéni ambíciókat, azonban a demokratáknak még ebben az esetben is lehet egy sanszuk. Az Egyesült Államok alkotmánya ugyan kimondja, hogy a Legfelsőbb Bíróság testületének léteznie kell, ellenben nem határozza meg a társbírák számát.

Ha Biden behúzza a novemberi elnökválasztást és később a demokraták többséget szereznének a szenátusban is, akkor az elnök könnyedén keresztülvihet olyan törvényeket, amelyekkel növelhetné a bíróság tagjainak létszámát (court-packing). Kérdés persze, hogy Biden vállalná-e az ebben rejlő politikai kockázatot.

Mikor Franklin D. Roosevelt elnök megelégelte, hogy a Legfelsőbb Bíróság néhány tagja folyamatosan aláássa a New Deal program elfogadtatását, 15 főre kívánta emelni a 9 fős testület létszámát. A kezdeményezés nem aratott osztatlan sikert és számos történsz ma már erre hivatkozva állítja, hogy ez a szándék verte szét Roosevelt politikai koalícióját. 

Akárhogy is alakul az elkövetkezendő néhány hónap az amerikai belpolitikában, a court-packing egy könnyen kommunikálható fenyegető eszköz lehet a demokraták arzenáljában. 

A bejegyzés trackback címe:

https://amerikaiparadox.blog.hu/api/trackback/id/tr8016208204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MAXVAL birсaman közíró (cenzúrázott) · http://bircahang.org 2020.09.23. 11:26:21

Hiányos az amerikai alkotmányos rend. Az, hogy lehet, hogy az elnök csak úgy kinevezhet bírót, Sorossal és társaival való előzetes egyeztetés nélkül?

laci_52 2020.09.23. 11:35:42

Trump-ot csak a demokraták akarják megfékezni, a választók nem és remélhetőleg még 4 évig elnök lesz.

Arcade Macho 2020.09.23. 11:59:45

furcsak ezek a libernyakok...
anno a noknek nem lehetett nacit hordani es nem engedtek hogy jogaszok legyenek, akkor egy noi jogasz nekiallt harcolni a jogaikert es a vegen eljutott oda hogy a buzik hazasodhassanak...

morph on deer 2020.09.23. 12:00:52

@laci_52:
Gondolod, hogy addigra meggyógyul?
Csak mert pillanatnyilag egyre gyagyább, és ez már viccnek is sok.
Mindenesetre majd meglátjuk, addig is mielőbbi jobbulást kívánok..!

MACISAJT 2020.09.23. 12:01:09

A tagok és születési dátumaik:

John Roberts -1955. január 27.

Clarence Thomas-1948. június 23.

Ruth Bader Ginsburg-1933. március 15.

Stephen Breyer-1938. augusztus 15.

Samuel Alito-1950. április 1.

Sonia Sotomayor-1954. június 25.

Elena Kagan-1960. április 28.

Neil Gorsuch-1967. augusztus 29.

Brett Kavanaugh-1965. február 12.
---

A kilencből három (33%) zsidó. Ebből egyik most eltávozást kapott, maradt kettő, az egyiknél is rezeg a léc( Breyer 82 éves).

Hát csoda hogy világszerte őrjöngenek a "liberálisok"?

Arcade Macho 2020.09.23. 12:03:08

a demokratak elobb fekezzek meg a jutyubot meg egyebeket, mert kezdenek elszemtelenedni!!! mi az hogy kigunyoljak a demokrata szuper sanctuary varosokat?

van egy jutyuber is most neztem hogy odaszart Nancy Pelosi haza ele, es a rendorok azonnal elvittek, de kozben mutattak amikor a retek csovesek odapiszkitanak a belvarosba es a libernyakok meg kifejtik hogy de az egy ertekes ember es az hogy odaszar az utcara az egyaltalan nem gond, raadasul TORVENYI szinten meghoztak hogy marpedig az utcara szaras az alapjog
es ez Los Angelesben tortenik nem valami indiai kis faluban

morph on deer 2020.09.23. 12:03:47

@Arcade Macho:
“... eljutott oda hogy a buzik hazasodhassanak...”

Tényleg, mit szólsz ehhez a szivárványos fiúkához, milyen cuki?
:)))

index.hu/mindekozben/poszt/2020/09/23/elo_adasban_sirva_vallotta_pataky_attila_koronavirussal-fertozeserol/

Arcade Macho 2020.09.23. 12:05:45

@morph on deer: te osszekevered a politikusokat, a ven demens hulye az a Biden bacsi... azt se tudja hol van de viszik korbe, engem a Lőcse bírájára emlekeztet, azt a ven hulyet is korbehordoztak amig meg nem halt...

Aurora86 2020.09.23. 12:08:42

"A republikánusok által korábban irányadónak tekintett 1992-es hivatkozás szerint, a Legfelsőbb Bíróság megüresedett posztja nem tölthető be abban az esetben, ha az elnök a megbízatásának utolsó évében jár. A politikai csata akkor azzal végződött, hogy Obama végül nem jelölhetett új társbírót a 2018-as választásokig"

ezt nem értem, 1992-ben semmiféle bírójelölési probléma nem volt. Mi pontosan a "Biden-szabály"?

"Mivel Trump jelöltjét a republikánus többségű szenátusnak is jóvá kell hagynia, ezért nem csak az ő kezében van az aduász." - az aduász csak egy ember kezében lehet. Lapok lehetnek mások kezében.

"Jelenleg a szenátusban 53-47 arányban a republikánusok vannak többségben, az új társbíró kinevezéséhez pedig elég az 50+1 szavazat." - nem tudom, ezt miért így írtad, 51 szavazatot akartál írni? Egyébként elég 50-is, mert szavazategyenlőség esetén az alelnök dönt.

Az elnökválasztás 2016-ban volt, nem 18-ban.

túlsújt (???)

" Ha Trump bukja a választást és nem sikerül egy konzervatív jelöltet ültetnie Ginsburg helyére a választások előtt..." - akkor még mindig van két hónapjuk januárig

.

rockjano 2020.09.23. 12:09:21

Itt csak nácik kommentelhetnek???

Nagyon remélem hogy Biden nyer és kibővíti a legfelsőbb bíróságot (nem is tehet mást csak legyen hozzá bátorsága) egyébként mintha ez a módszer már ismerős lenne nem??? van egy istenverte kis középeurópai ország eki már meglépte ezt!!!!

Arcade Macho 2020.09.23. 12:09:39

@morph on deer: ja hogy fullba tolod a kretent?
nezd az hogy te mit teszel az anuszoddal azzal nekem semmi bajom nincsen tegyed csak...
amugy mi kozom nekem az ufohivo idiotahoz?

en egy velemenyt mondtam el, hogy a buzik nem kellene hogy hazasodhassanak, ennyi...

ossze van amugy csomagolva az agy alatt a borondke? mi lenne ha elmennel mas jobb helyre, mint pl. Los Angeles? ott szarhatnal az utcara is es az utcan turhatnad farba a sok illegalt bedrogozva, tenyleg minek maradsz itt ahol nem erzed jol magad?

Arcade Macho 2020.09.23. 12:12:10

@Aurora86: a "Biden szabaly" ?
fogjunk egy iranyithato idiotat es probaljuk diszkreditalni a masik oldalt
nem gond, ha 3 honap konstans lazongas van par varosban, csak akkor ha az a szavazasi adatokon meglatsizk mert akkor rafogjuk Trump -ra, hogy o akarta a rendorseget leepiteni

Exploiter 2020.09.23. 12:19:11

@Arcade Macho: és ez így szóról szóra megtörtént

Kataj 2020.09.23. 12:32:03

@rockjano: "Itt csak nácik kommentelhetnek???" Még nem, egyelőre. Csak arról van szó, hogy mivel az Indexet benyelte a diktátor elvtárs, ezért a normálisak már csak hébe-hóba néznek be a címlapra, ahol most éppen fent van ez a blog.

@mахvаl bircaman (cenzúrázott): "Hiányos az amerikai alkotmányos rend." - írja ezt a bolsevik Putyin gazda bolsevik ügynöke. Elképesztő, hogy milyen vastag bőr van egyesek pofáján. Tudod, kedves "táváris", ha nem a KGB taníttatott volna téged, akkor értenéd azt a magyar közmondást, hogy "mindenki a saját portáján seperjen!" Amikor a gazdád országában a diktátor, büntetlenül mérgezheti, ölheti meg a neki nem tetszőket, amikor számolatlanul költheti magára és saját, személyes céljaira a nép vagyonát, akkor hogy van pofád a legnagyobb riválisaitokról ilyen mondatokat leírni?! Tudjuk a választ: határtalan bolsevik cinizmussal, aminek jegyében Putyinod azt képes mondani, hogy Navalnij önmagát mérgezte meg. Ezek vagytok ti.

laci_52 2020.09.23. 12:34:00

@rockjano: Értem, aki nem liberális, az már rögtön náci. Ehhez nincs mit hozzáfűzni!

Janek Bence 2020.09.23. 12:35:44

@Aurora86: Szia!

92-ben Bush elnök jelölt volna társbírót a választások előtt, és Joe Biden akkor azzal a kritikával élt, hogy ezzel a választásokig várnia kéne Bushnak. Azóta a republikánusok hivatkoznak erre, mint “Biden-szabály”. Nem törvénybe rögztett dolog, inkább ilyen "elvi" dolog, már amikor ez persze számít.

2016 igen, sry.

Arcade Macho 2020.09.23. 12:47:22

@laci_52: en liberalis vagyok
megis amit a demokratak megtettek attol hanynom kell...

en anno orultem amikor a Revesz Martiriuszkat behuztak es jol megagyaltak
emlekszem hogy utana vergozos aggyal le akarta vadaszni a rendort de a vegen Orban a Legfobb hatalom letetemenyese szolt neki hogy ideje felhagyni a kretenkedessel, es a vegen visszavonta a feljelentest

azt a demokrata sopredek politikust is aki kint van es a jelenletevel tamogatja az idiota rendbontokat azt ott kellene ugyanugy agyonverni mint Martiriuszunkat!!!

morph on deer 2020.09.23. 12:50:02

@Arcade Macho:
“ tenyleg minek maradsz itt ahol nem erzed jol magad?”

Talán mert imádom olvasni a tört magyarsággal írt faszságaidat?
Te nem gondolod, hogy hazafi létedre talán magyarul kéne írnod?

Amúgy értem ne aggódj cucus, én már férjnél vagyok!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.09.23. 12:52:53

@Kataj:

"büntetlenül mérgezheti, ölheti meg a neki nem tetszőket"

Ez liberális álhír.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.09.23. 12:54:30

@laci_52:

Pedig logikus.

Aki nem liberális, az vagy:
- hülye - hisz nem látja át a liberalizmus mindenekfeletti örök igazságát,
- fasiszta - hisz átlátja, de tagadja.

nincs1agy 2020.09.23. 13:06:10

@mахvаl bircaman (cenzúrázott):

És a "civil" szervezetekkel való egyeztetés nélkül. Irgum burgum ! :)

nincs1agy 2020.09.23. 13:08:21

Szegény Sleepy Joe-ra még vár három elnökjelölti vita úgy, hogy a hamut is mamunak mondja már szegény.:)

Arcade Macho 2020.09.23. 13:28:52

@nincs1agy: mondjuk most neztem meg a CNNen levo beszedet ott, barati kornyezetben ugy hogy elore begyakorolhatta, es valszeg jol be is drogoztak ugy tudta hozni a szinvonalat

de komolyan nincsen semmi nagypapak szovetsege, aki odaallna, es beperelne, hogy o serti az oroluk alkotott amerikai kepet?

konrada 2020.09.23. 13:32:06

@nincs1agy:
...azért elég nagy buli lesz, amikor két vén demens akarja meggyőzni a nagyérdeműt!;))

Arcade Macho 2020.09.23. 13:47:04

@morph on deer: tehat mi a bajod?
hogy en nem magyarszka magyarszkaval irok es hogy Trump az elmult fel evben mondott egy hulyeseget

a demokrataknak a baromsagai felett elsiklottal...
te orulsz ugye hogy az utcara lehet szarni mert par agyhalott demokrata szerint az jo dolog?
ma jo kis csilis bab volt par burritoval, szoval ha neked ezzel semmi bajod nincsen, akkor megadnad az elerhetosegedet?

morph on deer 2020.09.23. 14:02:27

@Arcade Macho:
“tehat mi a bajod?
hogy en nem magyarszka magyarszkaval irok es hogy Trump az elmult fel evben mondott egy hulyeseget”

Az az egy hülyeség volt egy tucat is, alig néhány mondatba sűrítve.:) És akkor még a kötetekre rúgó tweetelt baromságait nem is említettem!
Biden hülyeségeiről meg majd akkor írok, ha elnökként ő is ilyen infantilis ökörségeket mond, mint ez a jelenlegi szerencsétlen.

Magyarszkaja?
Erre nem gondoltam. Csak az tűnt fel, hogy úgy írsz, mint ahogy egy bizonyos Fekete Pákó nevű úriember beszél: “hulye kocsog” mondta egyszer a magát Tomcatnak nevező operettnácira... (Méltán népszerű fideszes körökben, lásd Borkay családvédelmi bemutatója.)
Na ezért.

Alex Z 2020.09.23. 14:04:32

@rockjano: Szerencsére nem csak nácik, hanem hülyék is. .-) Viccet félretéve, kis barátom (és a többiek), egyértelmű, hogy egy demens, agyilag éretlen Biden nem azért kell a bolondoknak elnöknek, hogy hivatalban is tartsák. Szeretnék elérni, hogy a sok gusztustalan demokrata lépés után (most már az is jó lesz, ha a 40 éves pedofil geccci 10 éves kislányokkal házasodik és dugja őket orrba-szájba)(mert ezt akarják elérni), még több hülyeséget borítsanak a világra. Ésszel számotokra fel nem fogható, hogy bár a "picsaclinton" szerette volna (ha elnök lehetett volna, meg is teszi), hogy háborút gerjeszt egy letarolhatatlanul óriási és erős Irán ellen (ebbe belerokkant volna a Nyugat), hogy háborút gerjeszt Észak-Korea ellen (miért ne legyen nukleáris tél, ugye?), ezzel szemben a pojáca és agyilag zokni Trump normális hangot üt meg mindkét hatalommal, és érdekes, de nem tarol le országokat (pedig megtehetné)(hja, vagy mégsem?), csak csendben morgolódik és belátja, hogy az amerikai birodalomnak vége. Hogyne kéne nekünk egy Biden, aki 200 millió vírus-halottat vizionált pár napja, miközben csak a Józsi bácsi egere purcant ki COVID-ban, de a szegény állat is csak azért, mert nem engedték boncolni (amúgy a kombájn ment rá és lapította ki). :-) Szóval hagyjuk már, hogy csak nácik kommentelhetnek, mert nektek is van bőven helyetek - én meg röhögve olvasom kedves soraitokat, miközben magamra haragítalak benneteket. Uff.

Kivlov 2020.09.23. 14:16:12

libbantak végre elkezdhetnének nem valaki ellen politiziálni...

nincs1agy 2020.09.23. 14:20:31

@konrada: : Hát azért Trump fényévekkel jobb szellemi állapotban van. Mindenesetre legalább tudja, hogy hol van, és milyen évet írunk..:) Nem véletlen, hogy a demokrata körökben annak is felvetődött a lehetősége, hogy Bidennek ki kellene hagynia a jelölti vitát..
Egyáltalán mi értelme volt őt jelölni?? Nem lett volna a demokraták szempontjából sokkal jobb elnökjelölt Kamala ? A vitában egész biztosan jobban teljesített volna, mint ahogy Sleepy Joe fog.

konrada 2020.09.23. 14:30:36

@nincs1agy:
...hát vakok közt a félszemű a király...

Nem irigylem az amcsikat sem (ahogyan magunkat sem zorbán-fletó választékunkért...)

De az ismereteim alapján azért szerencse, hogy Biden van a demokrata tányérban, mert nem lenne jó, ha potens jelölt lenne abban a pártban, aminek győzelme nem sok jót ígér a világnak a mai állapotában.

laci_52 2020.09.23. 14:38:46

@konrada: Egyetértek! Az egész emberiségnek érdeke Trump győzelme!

komolytalan samu 2020.09.23. 14:41:34

Romney tegnap beállt a jelölés mögé, tehát megvan a szavazat. Ha esetleg lenne még egy dezertőr, és egyenlőség alakul ki, akkor meg Pence szavazata dönt, azaz elvileg még két dezertőrnek kellene lennie, ami valószínűtlen.

Amúgy ebben a történetben mindenki álszent fasz. A repik, pláne McConnell az utolsó év tilalmára hivatkoztak 4 éve, a demok meg (minden demokrata, Obamától, Pelosin át Bidenig), de még RBG is a mellett érvelt, hogy az alkotmány bizony megengedi a jelölést akár a választás előtt is. Azaz, mindenki azt hazudik, ami neki éppen megfelelő.

A court packinget így is úgy is megtehetik a demok, de politikailag brutális árat fizethetnek érte. Ha meglépik, és belenyúlnak, az nyílt háború, és abban a bukás már nem feltétlenül egy céges bizottsági posztot, meg lobbipozikat jelent. Aki átrajzolja a kereteket, az számítson arra, hogy azokat onnantól vele szemben is át lehet rajzolni.

Arcade Macho 2020.09.23. 16:52:14

@morph on deer: figyu tenyleg ezt nem birom sokaig tartani, nem merek kimenni a budira mert nem lesz neked szant csomag...

nem Trump es Biden szellemi szinvonalarol ertekeznek hanem a szabad szaras joganak a gyakorlasarol, amit a te kis demokrata retardaltjaid megengednek, ezert gondoltam, hogy en azt szeretnem hogy azok akik latvanyosan szopkodjak a demokratak emloit azok azt szeretnek ha a kozvetlen kornyezetukben is ugyanaz lenne, ezert gondoltam hogy elmennek hozzad a kuszobre...

röf 2020.09.23. 18:11:34

Mit tehetnének? Pl cumizzák le. Nem? De. Kilenc.

morph on deer 2020.09.23. 19:06:48

@Arcade Macho:
“ a te kis demokrata retardaltjaid”

Te teljesen el vagy tévedve!

Trump attól függetlenül degenerált, hogy történetesen milyen a pártállása!
Pedig G.W.Bush után nem akármilyen teljesítmény legsötétebbnek lenni!
Ha ráadásul mint politikust is nézzük, akkor pedig minden idők leggusztustalanabb és legközönségesebb amerikai elnöke!

Ehhez a véleményhez pedig nem demokratának kell lenni, elég undorodni a tahóktól!
Ezért nem vagyok pl fideszes sem, mert nem állom a sunyi geciket. Ez ennyire egyszerű.

Rideg Sándor 2020.09.23. 19:19:30

A demokratákat kellene megfékezni a fekete felsőbbrendűségükben...

GyMasa 2020.09.23. 19:52:33

@morph on deer:
Ember, láttál te már BIden beszédet???
Van egy vicc az USA-ban róla:
- Neked ki a kedvenc jelölted?
- Biden.
- És, melyik a kedvenc, három, értelmesen befejezett mondata?

Szerintem Trumpnak ezzel szemben nincs semmi baja.
Legalábbis nem mutatja a demencia jeleit.

Billy a kölyök 2020.09.23. 19:56:41

@nincs1agy: Harris elindult az elnökjelöltségért de katasztrófálisan gyengén szerepelt. De ez a demokratákat nem érdekli. Színesbőrű és nő, tehát ő lett Biden alelnökjelöltje. Az, hogy a választók nem kértek belőle, radikálbalosoknál nem számít.

GyMasa 2020.09.23. 19:57:44

@nincs1agy:
"Nem lett volna a demokraták szempontjából sokkal jobb elnökjelölt Kamala ?"
Nem, Kamala-nak csúnya múltja van ám... Még ügyész korában jó sok koncepciós pert nyert feketék ellen, akiket hosszú időre börtönbe juttatott, többnyire ártatlanul.
Ja, és nem mellesleg ugye a szent demokrata előválasztáson is elbukott.

GyMasa 2020.09.23. 20:00:49

@komolytalan samu:
Mondjuk, 4 éve Obama jelölt is valakit, csak nem sikerült keresztülvinnie, szóval eléggé álszent azt mondani, hogy ő megtartóztatta magát.
Ma A republikánusoknak megvan a kellő többsége, hogy sikeresen jelöltessenek valakit.
(mondjuk, látva a Kavanaugh-val történ végtelenül aljas demokrata bánásmódot, nem irígylem különösebben ezt a jelöltet)

d.g. 2020.09.23. 20:03:33

Itt már minden hülye vágyvezérelt blogger írogat ? Ez a szöszenet hemzseg a hibáktól, szinte már avarjánosi magaslatokban szárnyal...

GyMasa 2020.09.23. 20:04:51

@morph on deer:
Te, figyi már, szerintem te nagyon egyoldalúan a balos/demokrata médiából tájékozódsz...
Itt van egy lista arról, hog ymiket vitt véghez 90%-os médiaellenszélben az eémúlt 3,5 évben:
www.nytimes.com/2020/09/11/opinion/fact-check-trump.html
Szóval, az, hy semmit nem tett, az azért egy barokkos túlzás.

GyMasa 2020.09.23. 20:08:02

És, most képzeljük el az ARMAGEDDON non plus ultra-t:
- Trump nyer.
- Republikánus lesz a mindkét ház
- Trump nem egy bírót nevez ki, hanem hetet, és 15 fősre növeli a létszámot, lehetőleg, maximum 40 éves jelöltekkel.

Na, akkor lehet majd sírni-ríni, meg fogakat csikorgatni...
(merugye, ezt simán megcsinálhatja akkor, mert egymondattal ael lehet intézni a demokrata pampogást, hoyg "Dehát ti is ezt akarjátok, nem?"

kewcheg 2020.09.23. 21:03:36

Amerika normálisabban gondolkodó polgárai - és itt most szinte mindegy hogy észak-dél, kelet-nyugat - megtartják Trumpot.
Amit leműveltek az antifák, meg a BLM-esek, azt a normálisak nem felejtik egyhamar.Meg hogy ki áll mögöttük....

Alick 2020.09.23. 21:11:58

@GyMasa: Trump előtt alig volt elnök, aki ennyire következetesen próbálta volna meg az előzetes ígéreteit megvalósítani. A sikeres közel-keleti rendezési erőfeszítései révén még a béke Nobel-re is van esélye, amit a széles mosolyú kifutófiú elődje ki tudja miért is kapott meg. :)

exterminador 2020.09.23. 21:12:28

@laci_52: Erre azért ne fogadj nagy összegben. :)

exterminador 2020.09.23. 21:13:08

@kewcheg: az alsó-texasi incesztusból fogant redneckekre gondolsz?

Exploiter 2020.09.23. 22:05:56

@morph on deer: Trump alapvetően valóban sötét.
Ellenben valahogy véghez visz értelmes dolgokat is. Nem tudom, hogy.
De az USA-nak most egy demokrata elnök kb szög lenne a koporsóba.

kewcheg 2020.09.23. 22:08:57

@exterminador: Simán. Hajrá, Dixie Land!! Hajrá, good old Rebel!

GyMasa 2020.09.23. 23:47:25

@Alick:
Igen, szerintem kb. most ö tette a legtöbbet a világbékéért...
Mindenképpen megérdemelni...

Kukubenko 2020.09.24. 06:41:13

@Kataj:
A normálisak, mint te..... Na mész az anyád picsájáda félkegyelmű barom.

Kukubenko 2020.09.24. 06:43:03

@rockjano:

"Itt csak nácik kommentelhetnek???"
Hát persze, te iskarióti barom állat.

Kukubenko 2020.09.24. 06:46:05

@exterminador:
Az ostoba hülye anyádra gondol.

2020.09.24. 06:56:44

@laci_52: "Trump-ot"

Trumpnak olyan idióta támogatói vannak, mint te, aki még helyesen írni sem tudott megtanulni.

2020.09.24. 06:57:45

@Arcade Macho: mi a problémád, homofób faszfej?!

2020.09.24. 06:59:42

@Arcade Macho: amikor az idióta náci azt hiszi, hogy az utcára szarásról szóló igazolatlan meséi fontosak, és érvek.

2020.09.24. 07:02:45

@Arcade Macho: "azt se tudja hol van"

az a Trump. még a nyájimmunitást, és nyáj mentalitást is összekeveri. birca szintjén elmebeteg.

youtu.be/tOqCe0NJEbI

2020.09.24. 07:04:15

@Arcade Macho: az olyan hülyék, mint te, nem kellene, hogy kommenteljenek. lejáratod magad.

2020.09.24. 07:06:03

@laci_52: akinek azzal van baja, hogy Anna és Ilona házasodhatnak, az egy komoly pszichopata.

2020.09.24. 07:08:20

@MAXVAL birсaman közíró:

"Aki nem liberális, az vagy:
- hülye - hisz nem látja át a liberalizmus mindenekfeletti örök igazságát,
- fasiszta - hisz átlátja, de tagadja."

nem én írtam...

2020.09.24. 07:09:09

@MAXVAL birсaman közíró: neked egyébként papírod van róla, hogy elmebeteg vagy, tehát te nem ugrálhatsz arról, hogy hólyének mondanak. bevallottad, hogy az vagy.

2020.09.24. 07:10:13

@nincs1agy: nem mondod, hány robbanó fát meg birkamentalitást hallunk még Trumptól?!

2020.09.24. 07:11:49

@Arcade Macho: nézd, az egy gond, amikor egy náci fasz olyan hazaáruló fasz, hogy még magyarul sem tud írni. Lejáratod a nácikat. Pontosabban valós képet adsz róluk.

2020.09.24. 07:14:37

@Alex Z: a demens, és agyilag zokni az a Trump, aki robbanó fákról, nyáj mentalitásról, és hasonló hülyeségekről beszél. Azt se tudja, hogy hogy kell lemenni a boltba, annyira elmebeteg.

nepszava.hu/3092361_trump-szerint-ausztriaban-robbano-fak-nonek-es-az-osztrakok-erdoben-elnek

youtu.be/tOqCe0NJEbI

2020.09.24. 07:15:36

@Kivlov: "a nácik végre elkezdhetnének nem valaki ellen politiziálni..."

Brüsszel, Gyurcsány, Soros, Biden, Clinton,...

2020.09.24. 07:16:22

@nincs1agy: Biden fényévekkel jobb szellemi állapotban van ennél:

nepszava.hu/3092361_trump-szerint-ausztriaban-robbano-fak-nonek-es-az-osztrakok-erdoben-elnek

youtu.be/tOqCe0NJEbI

2020.09.24. 07:18:12

@GyMasa: Biden fényévekkel jobb szellemi állapotban van Trumpnál:

nepszava.hu/3092361_trump-szerint-ausztriaban-robbano-fak-nonek-es-az-osztrakok-erdoben-elnek

youtu.be/tOqCe0NJEbI

2020.09.24. 07:20:20

@kewcheg: nem kéne a feketéket gyilkolni a náci rendőröknek. Trump áll mögöttük.

2020.09.24. 07:22:00

@Exploiter: " Trump alapvetően valóban sötét.
Ellenben valahogy véghez visz értelmes dolgokat is."

nem, nyuszóka, te vagy sötét, ezért azt hiszed, hogy amit Trump véghezvisz, az néha értelmes. mint a svéd nyájimmunitás, aminek kétszer annyi halottat, sé fele annyi gdp-t köszönhetnek.

2020.09.24. 07:22:54

@Arcade Macho: "azt se tudja hol van"

az a Trump. még a nyájimmunitást, és nyáj mentalitást is összekeveri. birca szintjén elmebeteg.

youtu.be/tOqCe0NJEbI

2020.09.24. 07:23:35

@Arcade Macho: nézd, az egy gond, amikor egy náci fasz olyan hazaáruló fasz, hogy még magyarul sem tud írni. Lejáratod a nácikat. Pontosabban valós képet adsz róluk.

2020.09.24. 07:24:15

@Arcade Macho: az olyan hülyék, mint te, nem kellene, hogy kommenteljenek. lejáratod magad.

2020.09.24. 07:25:01

@Alex Z: a demens, és agyilag zokni az a Trump, aki robbanó fákról, nyáj mentalitásról, és hasonló hülyeségekről beszél. Azt se tudja, hogy hogy kell lemenni a boltba, annyira elmebeteg.

nepszava.hu/3092361_trump-szerint-ausztriaban-robbano-fak-nonek-es-az-osztrakok-erdoben-elnek

youtu.be/tOqCe0NJEbI

2020.09.24. 07:27:44

@Alex Z: a demens, és agyilag zokni az a Trump, aki robbanó fákról, nyáj mentalitásról, és hasonló hülyeségekről beszél. Azt se tudja, hogy hogy kell lemenni a boltba, annyira elmebeteg.

nepszava.hu/3092361_trump-szerint-ausztriaban-robbano-fak-nonek-es-az-osztrakok-erdoben-elnek

youtu.be/tOqCe0NJEbI

2020.09.24. 07:29:20

@kewcheg: nem kéne a feketéket gyilkolni a náci rendőröknek. Trump áll mögöttük.

2020.09.24. 07:34:32

@GyMasa: Biden fényévekkel jobb szellemi állapotban van Trumpnál:

nepszava.hu/3092361_trump-szerint-ausztriaban-robbano-fak-nonek-es-az-osztrakok-erdoben-elnek

youtu.be/tOqCe0NJEbI

2020.09.24. 07:36:47

@nincs1agy: Biden fényévekkel jobb szellemi állapotban van ennél:

nepszava.hu/3092361_trump-szerint-ausztriaban-robbano-fak-nonek-es-az-osztrakok-erdoben-elnek

youtu.be/tOqCe0NJEbI

konrada 2020.09.24. 07:38:50

Már megint megy a matyizás.
Na de mindjárt jön a vizit.

2020.09.24. 07:39:08

@Arcade Macho: az olyan hülyék, mint te, nem kellene, hogy kommenteljenek. lejáratod magad.

2020.09.24. 07:41:28

@Kivlov: "a nácik végre elkezdhetnének nem valaki ellen politiziálni..."

Brüsszel, Gyurcsány, Soros, Biden, Clinton,...

2020.09.24. 07:43:33

@nincs1agy: nem mondod, hány robbanó fát meg birkamentalitást hallunk még Trumptól?!

2020.09.24. 07:45:39

@Arcade Macho: "azt se tudja hol van"

az a Trump. még a nyájimmunitást, és nyáj mentalitást is összekeveri. birca szintjén elmebeteg.

youtu.be/tOqCe0NJEbI

2020.09.24. 07:46:43

@Exploiter: " Trump alapvetően valóban sötét.
Ellenben valahogy véghez visz értelmes dolgokat is."

nem, nyuszóka, te vagy sötét, ezért azt hiszed, hogy amit Trump véghezvisz, az néha értelmes. mint a svéd nyájimmunitás, aminek kétszer annyi halottat, sé fele annyi gdp-t köszönhetnek.

2020.09.24. 07:47:35

@MAXVAL birсaman közíró:

"Aki nem liberális, az vagy:
- hülye - hisz nem látja át a liberalizmus mindenekfeletti örök igazságát,
- fasiszta - hisz átlátja, de tagadja."

nem én írtam...

2020.09.24. 07:48:16

@Arcade Macho: nézd, az egy gond, amikor egy náci fasz olyan hazaáruló fasz, hogy még magyarul sem tud írni. Lejáratod a nácikat. Pontosabban valós képet adsz róluk.

2020.09.24. 07:49:09

@MAXVAL birсaman közíró: neked egyébként papírod van róla, hogy elmebeteg vagy, tehát te nem ugrálhatsz arról, hogy hólyének mondanak. bevallottad, hogy az vagy.

2020.09.24. 07:50:04

@MAXVAL birсaman közíró:

"Aki nem liberális, az vagy:
- hülye - hisz nem látja át a liberalizmus mindenekfeletti örök igazságát,
- fasiszta - hisz átlátja, de tagadja."

nem én írtam...

2020.09.24. 07:50:59

@kewcheg: nem kéne a feketéket gyilkolni a náci rendőröknek. Trump áll mögöttük.

2020.09.24. 07:51:44

@kewcheg: nem kéne a feketéket gyilkolni a náci rendőröknek. Trump áll mögöttük.

2020.09.24. 07:52:33

@Arcade Macho: "azt se tudja hol van"

az a Trump. még a nyájimmunitást, és nyáj mentalitást is összekeveri. birca szintjén elmebeteg.

youtu.be/tOqCe0NJEbI

2020.09.24. 07:53:10

@Arcade Macho: nézd, az egy gond, amikor egy náci fasz olyan hazaáruló fasz, hogy még magyarul sem tud írni. Lejáratod a nácikat. Pontosabban valós képet adsz róluk.

2020.09.24. 07:53:52

@Arcade Macho: "azt se tudja hol van"

az a Trump. még a nyájimmunitást, és nyáj mentalitást is összekeveri. birca szintjén elmebeteg.

youtu.be/tOqCe0NJEbI

2020.09.24. 07:54:39

@Arcade Macho: mi a problémád, homofób faszfej?!

2020.09.24. 07:55:32

@laci_52: akinek azzal van baja, hogy Anna és Ilona házasodhatnak, az egy komoly pszichopata.

2020.09.24. 07:56:27

@nincs1agy: nem mondod, hány robbanó fát meg birkamentalitást hallunk még Trumptól?!

2020.09.24. 07:57:20

@Kivlov: "a nácik végre elkezdhetnének nem valaki ellen politiziálni..."

Brüsszel, Gyurcsány, Soros, Biden, Clinton,...

2020.09.24. 07:58:22

@GyMasa: Biden fényévekkel jobb szellemi állapotban van Trumpnál:

nepszava.hu/3092361_trump-szerint-ausztriaban-robbano-fak-nonek-es-az-osztrakok-erdoben-elnek

youtu.be/tOqCe0NJEbI

2020.09.24. 07:59:22

@MAXVAL birсaman közíró: neked egyébként papírod van róla, hogy elmebeteg vagy, tehát te nem ugrálhatsz arról, hogy hólyének mondanak. bevallottad, hogy az vagy.

2020.09.24. 07:59:57

@Alex Z: a demens, és agyilag zokni az a Trump, aki robbanó fákról, nyáj mentalitásról, és hasonló hülyeségekről beszél. Azt se tudja, hogy hogy kell lemenni a boltba, annyira elmebeteg.

nepszava.hu/3092361_trump-szerint-ausztriaban-robbano-fak-nonek-es-az-osztrakok-erdoben-elnek

youtu.be/tOqCe0NJEbI

2020.09.24. 08:00:47

@GyMasa: Biden fényévekkel jobb szellemi állapotban van Trumpnál:

nepszava.hu/3092361_trump-szerint-ausztriaban-robbano-fak-nonek-es-az-osztrakok-erdoben-elnek

youtu.be/tOqCe0NJEbI

2020.09.24. 08:01:31

@MAXVAL birсaman közíró:

"Aki nem liberális, az vagy:
- hülye - hisz nem látja át a liberalizmus mindenekfeletti örök igazságát,
- fasiszta - hisz átlátja, de tagadja."

nem én írtam...

2020.09.24. 08:02:33

@Arcade Macho: amikor az idióta náci azt hiszi, hogy az utcára szarásról szóló igazolatlan meséi fontosak, és érvek.

2020.09.24. 08:03:26

@MAXVAL birсaman közíró:

"Aki nem liberális, az vagy:
- hülye - hisz nem látja át a liberalizmus mindenekfeletti örök igazságát,
- fasiszta - hisz átlátja, de tagadja."

nem én írtam...

2020.09.24. 08:04:20

@MAXVAL birсaman közíró:

"Aki nem liberális, az vagy:
- hülye - hisz nem látja át a liberalizmus mindenekfeletti örök igazságát,
- fasiszta - hisz átlátja, de tagadja."

nem én írtam...

2020.09.24. 08:05:07

@Arcade Macho: amikor az idióta náci azt hiszi, hogy az utcára szarásról szóló igazolatlan meséi fontosak, és érvek.

2020.09.24. 08:05:49

@Arcade Macho: az olyan hülyék, mint te, nem kellene, hogy kommenteljenek. lejáratod magad.

2020.09.24. 08:06:48

@Arcade Macho: amikor az idióta náci azt hiszi, hogy az utcára szarásról szóló igazolatlan meséi fontosak, és érvek.

2020.09.24. 08:07:48

@laci_52: "Trump-ot"

Trumpnak olyan idióta támogatói vannak, mint te, aki még helyesen írni sem tudott megtanulni.

2020.09.24. 08:08:51

@MAXVAL birсaman közíró:

"Aki nem liberális, az vagy:
- hülye - hisz nem látja át a liberalizmus mindenekfeletti örök igazságát,
- fasiszta - hisz átlátja, de tagadja."

nem én írtam...

2020.09.24. 08:09:38

@MAXVAL birсaman közíró:

"Aki nem liberális, az vagy:
- hülye - hisz nem látja át a liberalizmus mindenekfeletti örök igazságát,
- fasiszta - hisz átlátja, de tagadja."

nem én írtam...

2020.09.24. 08:10:26

@kewcheg: nem kéne a feketéket gyilkolni a náci rendőröknek. Trump áll mögöttük.

2020.09.24. 08:11:06

@Arcade Macho: nézd, az egy gond, amikor egy náci fasz olyan hazaáruló fasz, hogy még magyarul sem tud írni. Lejáratod a nácikat. Pontosabban valós képet adsz róluk.

2020.09.24. 08:12:09

@Arcade Macho: mi a problémád, homofób faszfej?!

2020.09.24. 08:12:57

@MAXVAL birсaman közíró:

"Aki nem liberális, az vagy:
- hülye - hisz nem látja át a liberalizmus mindenekfeletti örök igazságát,
- fasiszta - hisz átlátja, de tagadja."

nem én írtam...

2020.09.24. 08:13:57

@Arcade Macho: "azt se tudja hol van"

az a Trump. még a nyájimmunitást, és nyáj mentalitást is összekeveri. birca szintjén elmebeteg.

youtu.be/tOqCe0NJEbI

2020.09.24. 08:14:56

@MAXVAL birсaman közíró: neked egyébként papírod van róla, hogy elmebeteg vagy, tehát te nem ugrálhatsz arról, hogy hólyének mondanak. bevallottad, hogy az vagy.

2020.09.24. 08:15:52

@laci_52: "Trump-ot"

Trumpnak olyan idióta támogatói vannak, mint te, aki még helyesen írni sem tudott megtanulni.

2020.09.24. 08:16:46

@nincs1agy: nem mondod, hány robbanó fát meg birkamentalitást hallunk még Trumptól?!

2020.09.24. 08:17:50

@laci_52: akinek azzal van baja, hogy Anna és Ilona házasodhatnak, az egy komoly pszichopata.

2020.09.24. 08:18:31

@Arcade Macho: mi a problémád, homofób faszfej?!

2020.09.24. 08:19:15

@Arcade Macho: "azt se tudja hol van"

az a Trump. még a nyájimmunitást, és nyáj mentalitást is összekeveri. birca szintjén elmebeteg.

youtu.be/tOqCe0NJEbI

2020.09.24. 08:20:04

@Alex Z: a demens, és agyilag zokni az a Trump, aki robbanó fákról, nyáj mentalitásról, és hasonló hülyeségekről beszél. Azt se tudja, hogy hogy kell lemenni a boltba, annyira elmebeteg.

nepszava.hu/3092361_trump-szerint-ausztriaban-robbano-fak-nonek-es-az-osztrakok-erdoben-elnek

youtu.be/tOqCe0NJEbI

2020.09.24. 08:21:07

@Arcade Macho: "azt se tudja hol van"

az a Trump. még a nyájimmunitást, és nyáj mentalitást is összekeveri. birca szintjén elmebeteg.

youtu.be/tOqCe0NJEbI

2020.09.24. 08:22:03

@nincs1agy: nem mondod, hány robbanó fát meg birkamentalitást hallunk még Trumptól?!

2020.09.24. 08:22:51

@Alex Z: a demens, és agyilag zokni az a Trump, aki robbanó fákról, nyáj mentalitásról, és hasonló hülyeségekről beszél. Azt se tudja, hogy hogy kell lemenni a boltba, annyira elmebeteg.

nepszava.hu/3092361_trump-szerint-ausztriaban-robbano-fak-nonek-es-az-osztrakok-erdoben-elnek

youtu.be/tOqCe0NJEbI

2020.09.24. 08:23:47

@MAXVAL birсaman közíró: neked egyébként papírod van róla, hogy elmebeteg vagy, tehát te nem ugrálhatsz arról, hogy hólyének mondanak. bevallottad, hogy az vagy.

2020.09.24. 08:24:29

@MAXVAL birсaman közíró:

"Aki nem liberális, az vagy:
- hülye - hisz nem látja át a liberalizmus mindenekfeletti örök igazságát,
- fasiszta - hisz átlátja, de tagadja."

nem én írtam...

2020.09.24. 08:25:16

@GyMasa: Biden fényévekkel jobb szellemi állapotban van Trumpnál:

nepszava.hu/3092361_trump-szerint-ausztriaban-robbano-fak-nonek-es-az-osztrakok-erdoben-elnek

youtu.be/tOqCe0NJEbI

kewcheg 2020.09.24. 08:39:59

@Hannibal Barcas: Igazad van barátom,én kérek elnézést....Nyugodjál.

midnight coder 2020.09.24. 08:41:22

@Hannibal Barcas: Mindenesetre mindkét oldalon erős a felhozatal Szerintem mi még kihúzhatjuk magunkat, nálunk azért még mindig egy Orbán és egy Gyurcsány küzd a hatalomért, akik szintén nem matyóhímzés de legalább meg tudják önállóan kötni a cipőfűzőjüket amit egyik amcsi elnökjelöltből sem nézek ki. Ráadásul Biden már most elemről meg mint anno Brezsnyev elvtárs, hogy fog ez kihúzni 4 évet ?

sterimar 2020.09.24. 08:45:19

A kérdés inkább az, Trump hogyan fékezi meg az elmeroggyant demokratákat.

Wildhunt 2020.09.24. 09:10:41

@midnight coder: NE beszélgess bárcásmatyival.

midnight coder 2020.09.24. 09:14:58

@Wildhunt: Jaj, hogy ez a Matyika ? Őszintén szólva, nem volt időm végigolvasni az egészet, csak az utolsó hozzászólását olvastam. De látom megint megy a fosgenerátor scriptje is. A nickje pedig a szűrőbe...

midnight coder 2020.09.24. 09:17:32

Matyikának már ennyi nicjkét szűröm: "Tamerlane", "Matthias_Corvinus", "Batu Kán", "Hasdrubal", "math0", "Matthias Corvinus","Hannibal Barcas". Nem semmi a csávó. Szerintem már a nickeket is scriptből gyártja. Mondjuk ez amúgy nem csak a matyi szellemi állapotát minősíti, de a blog.hu technológiai szintjét is...

Alick 2020.09.24. 09:41:35

Trump mindig élvezte a showman szerepet :)

www.youtube.com/watch?v=5NsrwH9I9vE

Elnökként pedig a provokatív beszólások mestere, amit az őt utáló sajtó még jobban kiforgat.
Egyáltalán nem hülye, csak néha beleáll az udvari bolond szerepébe is.
Fletóhoz képest a tényleges döntései között (ld. a fentebb idézett listát) igen sok egyértelműen pozitív volt.

A stratégiaii elemző George Friedman írta, hogy Trump a korábbi elnökökhöz képest annyiban más, hogy a hazugságait képes nyiltan előadni. A békésen úszkálók is hugyaznak a medencébe, Trump ezt a trambulinról teszi. :)

nincs1agy 2020.09.24. 09:48:42

@midnight coder: Kár volt bezárni az OPNI-t..:)

nincs1agy 2020.09.24. 09:49:35

@Hannibal Barcas:

Hannibal Balfasz..:)))

Látod, megint sikerült megszopatni magadat..:)

CleanYourRoom 2020.09.24. 10:09:21

Ja, mert a közvéleménykutatóknak annyira érdemes hinni, hiszen már bizonyítottak, amikor megmondták, hogy Hillary fog nyerni... ja nem.
Az a helyzet, hogy Trump nagy valószínűséggel földcsuszamlásszerű győzelmet fog aratni, csak ez a magyar libsimédiába nem kerülhet be. A Demokraták alapvető hibát követtek el, amikor fölkarolták a Black Lives Matter és az antifa erőszakos, gyújtogató, fosztogató vandál csürhéit, a csendes többséggel az elmúlt hónapok rendbontásai meggyűlöltették ezeket a mozgalmakat, és bár meg vannak félemlítve a hatalmas liberális médiatúlsúly meg a szociális média óriások által, amelyek cenzúráznak mindent hírt és tényt, ami nem illeszkedik a progresszív narratívába, november nagy lelki nyugalommal fogják behúzni Trump neve mellé az x-et.

Arcade Macho 2020.09.24. 17:38:29

@midnight coder: ja ez az a matyesz? csodalom hogy nem vagtak meg ki veglegesen

Arcade Macho 2020.09.24. 17:44:50

@CleanYourRoom: en pont mostanaban vettem eszre hogy egyszeruen elfogytak a BLM tamogatok, egyszeruen olyan jo tartalmakat lehat latni a youtubeon, hogy csak na
mar nem azzal a kezdeti szigorral lepnek fel az igazsag ellen, javaslom a Kenosha kid ballad -ra rakeresni :)
süti beállítások módosítása