Amerikai Paradox

Amerikai Paradox

Árthat Trump koronavírus-fertőzése az újraválasztásának?

2020. október 04. - Janek Bence

donald_trump_szajmaszk.jpg

Habár állapotáról egyelőre ellentmondásos hírek keringenek, a lehető legrosszabbkor, csaknem egy hónappal a 2020-as amerikai elnökválasztás előtt, a kampány hajrában Donald Trump pozitív koronavírus tesztje átírhatja az eddigi politikai forgatókönyveket. Az ezzel kapcsolatos egyik fő kérdés az, hogy vajon miként hathat a koronavírus megbetegedés a regnáló elnök újraválasztási esélyeire. 

Választási nyugtalanság

Az amerikai választás során eddig is meglehetősen erőteljes szerepet kapott a koronavírussal kapcsolatos krízis, ugyanakkor Trump pozitív tesztje csak tovább fokozhatja az eddigi helyzetet. Jelenleg még két vitán kellene Trumpnak helytállnia Joe Biden demokrata jelölttel szemben, melyek október 15-én és 22-én esedékesek, a virginiai és a minnesotai választási gyűlésekről nem is beszélve. Az már biztos, hogy a kampány felét karanténban kell töltenie az elnöknek, így igen csekély a valószínűsége annak, hogy a soron következő vitán részt vegyen.

Trumpnak az esélyeit tovább ronthatja, hogy politikai és kommunikációs tanácsadói közül sokaknak szintén kötelező karantén alá kell vetnie magát. A legutóbbi hírek szerint Bill Stepiennél, Trump első számú kampánymenedzserénél, valamint Ronna McDanielnél, a Republikánus Nemzeti Bizottság elnökénél is kimutatták a fertőzést, ami őket is hetekre eltüntet a kampány frontvonalából.

Kérdés persze az is, hogy a szeptember 29-i elnökjelölti vitán a Trump által hangoztatott Biden ellenes retorika, mely azt kritizálta, hogy a demokrata jelölt képtelen nagyszámú tömeg rendezvényeket tartani és állandóan szájmaszkban mutatkozik a nyilvánosság előtt nem csapódik-e vissza az elnökre. A vita előtt lezajlott jelenet, amikor Trump republikánus kíséretének tagjai demonstráló jelleggel egyszerre vették le az arcukról a védőmaszkot, azt a kérdést is felvetheti az amerikai választókban, hogy elég komolyan vette-e az elnök a koronavírus terjedését.

A Reuters által közzétett friss felmérés szerint egyébként a regisztrált republikánus szavazók 50 százaléka állítja, hogy Trump valószínűleg nem kapta volna el a fertőzést, ha komolyabban veszi a koronavírus okozta helyzetet.

Megfelelő hangnem

Ebben a speciális helyzetben azonban Bidennek is körültekintőnek kell lennie, hogy miként fogalmaz Trump koronavírus fertőzésével kapcsolatban, hiszen az elnök provokálása, vagy a helyzet politikai célra való kihasználása a saját kampányát is negatívan befolyásolhatja.

Trump számára a koronavírus fertőzés még éppen előnyére is válhat az újraválasztás szempontjából. A demokraták és a Trump adminisztráció kritikusai hajlamosak lehetnek arra, hogy a politikai karmát használják a retorikájukban és az “én megmondtam” szlogent tűzzék a zászlójukra, ugyanakkor Bidennek azt is érdemes lehet észben tartania, hogy az amerikai nemzetet érintő felfordulások idején a közvélemény hajlamos a regnáló elnököt támogatni.

Az valószínűtlen, hogy Biden ideiglenesen felfüggeszti a kampánytevékenységét, ellenben pártja több szempontból is átszervezheti a stratégiát. Egy ilyen kiélezett helyzetben, egy apró kommunikációs baki is sokba kerülhet Bidennek, ami később Trumpnak lehet kedvező.

Történt már hasonló

Egy elnökjelölt életveszélyes megbetegedése közvetlenül a választás előtt kifejezetten ritka volt az Egyesült Államok elmúlt közel egy évszázadában. Hillary Clinton demokrata jelölt a 2016-os elnökválasztás fináléjában tüdőgyulladást kapott, ám ennek ellenére képes volt folytatni a kampányát.

A legemlékezetesebb megbetegedés azonban Franklin D. Roosevelt nevéhez köthető, aki már hónapokkal az 1944-es választást megelőzően gyermekbénulással került kórházban. Az akkori kezelőorvosának jelentése szerint Roosevelt valószínűleg a négyéves elnöki ciklusa alatt belehalt volna a betegségbe. Végül Roosevelt magabiztos győzelmet aratott, de három hónappal a megválasztása után sztrókban életét vesztette.

A novemberi választással kapcsolatban az egyes államok már el is kezdték a korai szavazást, a Választási Projekt adatai szerint már közel 3 millió amerikai adta le az előszavazati cetlijét. A helyzetet bonyolítja, hogy a legtöbb állam szabályzata nem teszi lehetővé, hogy Trump esetleges visszalépése esetén módosítsák a szavazatukat, ami azonban biztos, a választásokig hátralévő időszakot merőben a bizonytalanság fogja jellemezni.

A bejegyzés trackback címe:

https://amerikaiparadox.blog.hu/api/trackback/id/tr3716227098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

odamondó 2020.10.05. 17:33:01

@Hasdrubal Barcas: tehát minden aktuális elnök dögöljön meg, mert mindenhol haltak meg emberek?

morph on deer 2020.10.05. 18:18:11

@odamondó:
“ tehát minden aktuális elnök dögöljön meg, mert mindenhol haltak meg emberek?”

Igen!
Még valamiben segíthetek?

odamondó 2020.10.05. 18:59:24

@Hasdrubal Barcas: jól van. Szedd be a napi gyógyszered. Elfelejtetted.

@morph on deer: attól, hogy másik accountról is kommentelsz az igazad nem lesz igazabb.

padisah 2020.10.05. 19:13:46

@odamondó: 'Reméljük belehal. ', de azt írtad, más szavakkal, hogy haljon bele
persze nem fog, nagy valószínűséggel enyhe lefolyású lesz nála a cucc - ez majd elválik

Exploiter 2020.10.05. 20:23:35

Hát eddig nem úgy tűnik, hogy nagyon megviselné a dolog.

Alick 2020.10.05. 22:19:18

Osztán az elnökjelölti vitában majd jól leköhögi Biden-t. :)

odamondó 2020.10.06. 01:51:04

@padisah: ez hogyan válasz nekem? :)

nemecsekerno_007 2020.10.06. 09:10:51

Meglátjuk, hogy mi lesz. Sajnos a kereskedelmi háborúk így is, úgy is folytatódnak.
Nem hiszem, hogy az EU hirtelen elnéző lesz a nagy amerikai tech cégekkel és beengedi a GMO élelmiszereket, az USA-ban meg hirtelen újra elkezdenek dízel autókat árulni :)))

nincs1agy 2020.10.06. 09:22:53

@Hasdrubal Barcas: Hát Matyika úgy tűnik, hogy ahogy Johnson esetében, úgy most is csalódnod kell. Hogy van Kuncze Mackó..?:)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.10.06. 09:40:48

A politikius betegsége inkább növelni szokta népszerűségét.

chrisred 2020.10.06. 09:42:17

Az legalábbis biztos, hogy kilőtte az egyik saját ütőkártyáját Biden egészségügyi és mentális alkalmatlanságáról. Ha valaki járvány közepén felelős pozícióban maszk nélkül dörgölőzik mindenkihez, két következménye lehet. Egy, semmi baja nem lesz, és kérkedhet vele, hogy vasból van a szervezete. Kettő, elkapja a vírust, kórházba viszik, akkor egy felelőtlen pancser.

nincs1agy 2020.10.06. 10:05:44

@chrisred: Három,:elkapja a vírust, kórházba kerül, majd pár nap múlva távozik, mert vasból van a szervezete..:)

nincs1agy 2020.10.06. 10:06:42

@MAXVAL birсaman közíró:

Sztem is inkább jól jött neki..Egy biztos, ha Biden elkapná, egyetlen jelölt maradna novemberre..

chrisred 2020.10.06. 10:10:25

@nincs1agy: Szerencsés felelőtlen pancser. :)

GyMasa 2020.10.06. 10:14:50

@chrisred:
Mondjuk, van pici különbség egy koronavírus fertözés (ami jó eséllyel meggyógyul) és az öregkori demencia között, amiben Biden szenved, és csak romlani fog az állapota.
És Biden is elkaphatja még a vírust.

Ja, és a világ legerösebb országának az elnökét pancsernek nevezni, hát, az egyfajta látásmód...

chrisred 2020.10.06. 10:20:17

@GyMasa: Amíg a "Biden is elkaphatja" csak wishful thinking marad, addig nyugodtan valid érv marad, hogy Trump egy vacak rongydarabbal megelőzhette volna a fertőzést. Amit ő ugyan szerencsésen megúszott, de közben rossz példát mutatott az amerikai népnek, akik között arat a halál. Biden meg lehet, hogy demenciában szenved, de annnyi magához való esze van, ha a szakértők azt mondják, hogy viseljen maszkot, akkor megteszi. Ezzel már köröket vert Trumpra.

GyMasa 2020.10.06. 10:58:40

@chrisred:
"Amíg a "Biden is elkaphatja" csak wishful thinking marad, "
Azt nem tudom, kinek.Én, személy szerint senkinek nem kívánom, hogy elkapja ezt a szart...
Pont a mély, érzelmes regeresszív oldal kárörvend azon, hogy Trump elkapta.
Persze, ez érthetö is, hiszen ha Trump megint nyer, akkor óriási bajban lesznek a demokraták.

"addig nyugodtan valid érv marad, hogy Trump egy vacak rongydarabbal megelőzhette volna a fertőzést."
Én, ebben nem vagyok ennyire biztos.

" Amit ő ugyan szerencsésen megúszott, de közben rossz példát mutatott az amerikai népnek, akik között arat a halál."
Ez azért egy barokkos túlzás már megint!
Az USA-ban is igen kérdéses a vírus miatt meghaltak statisztikája, szóval nem kell mindent elsöre beszopni.
Tudod, ahol már az is elég, hogy valaki korona halott legyen, hogy valaki arra "gyanakszik", hogy elkapta a vírust, ott azért legalábbis minimális fenntartással kell kezelni a statisztikát.

" Biden meg lehet, hogy demenciában szenved, de annnyi magához való esze van, ha a szakértők azt mondják, hogy viseljen maszkot, akkor megteszi."
Te komolyan rá akarod bízni a világ legerösebb hadseregének és a legnagyobb nukleáris arzenálnak a teljes irányítását egy kétes értelmi képességekkel rendelkezö öregemberre???
Tudod, a demencia egy egyirányú út.

" Ezzel már köröket vert Trumpra. "
Abban lehet, de másban meg nem.
www.nytimes.com/2020/09/11/opinion/fact-check-trump.html
Azért a narancs-ember, elért 3,5 év alatt ezt-azt, mégha pontosan ugyanolyan sátánnak van lefestve, mint nálunk orbán.

chrisred 2020.10.06. 11:06:54

@GyMasa: "Azt nem tudom, kinek.Én, személy szerint senkinek nem kívánom, hogy elkapja ezt a szart.."

De amiióta kiderült Trump fertőzése, mást sem olvasok, hogy Biden is elkaphatja. Csak itt, ebben a kis kommentfolyamban kettőben is.

"Én, ebben nem vagyok ennyire biztos."

Biztos én se, de legalább az esélyt megadta volna magának.

"Tudod, ahol már az is elég, hogy valaki korona halott legyen, hogy valaki arra "gyanakszik", hogy elkapta a vírust, ott azért legalábbis minimális fenntartással kell kezelni a statisztikát."

Azért ne kelljen Gődény doktor szintjéig eljutni a statisztikák iránti bizalmatlanságban...

"Te komolyan rá akarod bízni a világ legerösebb hadseregének és a legnagyobb nukleáris arzenálnak a teljes irányítását egy kétes értelmi képességekkel rendelkezö öregemberre???"

Inkább egy olyan korlátolt emberre, aki tudja, hogy az, ezért hallgat a hozzáértőkre, mint egy másikra, aki zseninek képzeli magát, ezért csak a saját feje után megy.

driver70 2020.10.06. 12:55:51

@chrisred: legközelebb tessék egy kicsit jobban utánanézni a dolgoknak

Nem csak az M1 -et szabad nézni

chrisred 2020.10.06. 12:56:56

@driver70: Ebből egy konkrétumot tudtam meg: nem szereted az M1-et.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.10.06. 13:16:40

"Te komolyan rá akarod bízni a világ legerösebb hadseregének és a legnagyobb nukleáris arzenálnak a teljes irányítását egy kétes értelmi képességekkel rendelkezö öregemberre???"

Szögezzük le, a végső utasítást az atomcsapásra nem az elnök adja ki. Az atomtáska csak a megfelelő magas rangú tiszthez küld utasítást. A tényleges indítást katonák végzik, akik ha nem látnak tényleges fenyegetést, nem fogják teljesíteni a parancsot.

GyMasa 2020.10.06. 14:40:33

@chrisred:
"De amiióta kiderült Trump fertőzése, mást sem olvasok, hogy Biden is elkaphatja. Csak itt, ebben a kis kommentfolyamban kettőben is."

Miért, nem kaphatja el?
Ha meg igen, akkor bizony nagyon kétélü fegyver ez a gúnyolódás. De ez csak az én lényegtelen véleményem.

"Biztos én se, de legalább az esélyt megadta volna magának."
Ahhoz képest, megint nagyon magabiztosan nyilatkoztál a témában.

"Azért ne kelljen Gődény doktor szintjéig eljutni a statisztikák iránti bizalmatlanságban..."
Ezt senki nem állította, viszont az tény, hogy sok olyan bizonyított eset van, amikor olyanok is korona halottnak lettek nyilvánítva, akik pl. motorbalesetben haltak meg.
Ha jól emlékszem, a Fox ment ennek utána, és csak kapásból találtak 2 ilyen esetet egy helyi kerület pár tizes, heti listájában.

"Inkább egy olyan korlátolt emberre, aki tudja, hogy az, ezért hallgat a hozzáértőkre, mint egy másikra, aki zseninek képzeli magát, ezért csak a saját feje után megy. "
Nos, ez a "korlátolt" ember MÁR bizonyította, hogy nem remeg a keze a ravaszon.
(Kimdzsonggal, Izraellel, Iránnal, meg a csapatkivonásokkal, amik éppen a demokratáknak volt a követelése.)
És, hiába van az orbánfóbiád mellé még TDS-ed is.
Javaslom elolvasni, hogy miket ért el az elmúlt 3,5 évében.
www.nytimes.com/2020/09/11/opinion/fact-check-trump.html

blaubner 2020.10.06. 14:48:35

az emocionális, személyes szimpátián alapuló szubjektív véleményformáláson túl egyáltalán nem biztos, hogy trump rossz elnöki döntéseket hozott, azaz lehet, hogy jobb lenne, mint biden.

chrisred 2020.10.06. 14:56:27

@GyMasa: "Miért, nem kaphatja el?
Ha meg igen, akkor bizony nagyon kétélü fegyver ez a gúnyolódás. De ez csak az én lényegtelen véleményem."

Szokás szerint a saját imamalmodat hajtogatod, rá se hederítesz arra, amit más ír. Ezt írtam: "Amíg a "Biden is elkaphatja" csak wishful thinking marad,..."

"Ahhoz képest, megint nagyon magabiztosan nyilatkoztál a témában."

Ahogy itt is. Ezt írtam: "...Trump egy vacak rongydarabbal megelőzhette volna a fertőzést." Vagyis szerinted a feltételes mód az a magabiztos nyilatkozat, és nem csak feltevés.

"Ha jól emlékszem, a Fox ment ennek utána, és csak kapásból találtak 2 ilyen esetet egy helyi kerület pár tizes, heti listájában."

Elég konkrét szám ez a pár tizes, de akkor jól értem, hogy még az is lehet, hogy 215 ezer helyett csak 200 ezer covidos halott van náluk?

"(Kimdzsonggal, Izraellel, Iránnal, meg a csapatkivonásokkal, amik éppen a demokratáknak volt a követelése.)"

Kimdzsonggal semmit nem tudott kezdeni, kicsúszott a kezéből, mint az angolna. A közelkeleti szitut jól kezelte, ellentétben a világ összes többi részével, az Európa és Kína ellen folytatott gazdasági hidegháborúval, a Putyin-Erdogannal, Venezuelával ésatöbbi, ésatöbbi.

"Javaslom elolvasni, hogy miket ért el az elmúlt 3,5 évében.
http://www.nytimes.com/2020/09/11/opinion/fact-check-trump.html"

Ebben a topicban már másodszor bukkan fel a link, ténylegez a max, amit Trump oldalán fel lehet sorolni, például ilyenekkel:

"46. More than 400,000 manufacturing jobs created since his election.
It was true, but since the pandemic, the Trump administration has seen a net loss of about 200,000 manufacturing jobs, wiping out the past six years of growth, according to the Alliance for American Manufacturing. More than 900,000 manufacturing jobs were added between 2010 and 2016 during the Obama administration."

Matyika Ápolója 2020.10.06. 14:58:49

2010: Matyika üvölt
2010: Matyika üvölt
2010: Matyika üvölt
2010: Matyika üvölt

driver70 2020.10.06. 15:12:32

@chrisred: arra céloztam,hogy a számok sehol se stimmelnek és nem kell ezért dr.gödényt hallgatni csak utána kell nézni a dolgoknak.Elgondolkodtató amikor egy orvos aki teszteléseket végez azt mondja ,hogy nem tudják rendesen használni a teszteket .Gyakorlatilag annyit érnek, mint a zaccból jóslás

GyMasa 2020.10.06. 15:27:44

@chrisred:
"Ezt írtam: "Amíg a "Biden is elkaphatja" csak wishful thinking marad,...""
Igen, és ezt azt jelenti, hogy szerinted Biden nem fogja elkapni, ÉS, hogy azt feltételezed, hogy a nem Biden szavazók azért drukkolnak, hogy elkapja.
Én erre írtam, hogy szerinttem senkinek nem "kellene" elkapnia.
De látom a jóféle magyar árokásás neked már olyan mélyen bevésödött, hogy már mindet ezen a szemüvegen keresztül látsz.

"Ahogy itt is. Ezt írtam: "...Trump egy vacak rongydarabbal megelőzhette volna a fertőzést." Vagyis szerinted a feltételes mód az a magabiztos nyilatkozat, és nem csak feltevés."
Látod, nem kell olyan kétértelmüen fogalmazni, ami aztán utólag lehetövé teszi a "rugalmas elszakadást" egy esetleges beégés elöl.
Simán lehet férfiként is viselni, ha idönként nincs igazunk...
Kértem én már töled elnézést, amikor hibáztam.

"Elég konkrét szám ez a pár tizes, de akkor jól értem, hogy még az is lehet, hogy 215 ezer helyett csak 200 ezer covidos halott van náluk?"
Tökmindegy, hiszen te is azt hiszed, hogy Trump személyesen végezte ki mindegyik COVID halottat, szóval tökmindegy, mit írok le.

"Kimdzsonggal semmit nem tudott kezdeni, kicsúszott a kezéből, mint az angolna."
Azért, közben leállt a folytonos Japán feletti rakétalövöldözéssel, eg a föld alatti atomrobbantásokkal is, de tudom, ez sem Trump eredménye, csak úgy, éppen megtörtént.

" A közelkeleti szitut jól kezelte, "
Én nem lepödnék meg, ha Nobel díjat is kapna érte.

"ellentétben a világ összes többi részével,"
Ö az USA elnöke, neki elsödleges kötelessége a saját népe jobblétéért küzdeni.
Ha ez csak másik országok kárára lehetséges, föleg, hogy az eddigi USA külpolitika biztosította nekik ezt az elönyt, akkor talán nem feltétlenül probléma, ha így tesz.

" az Európa és Kína ellen folytatott gazdasági hidegháborúval,"
Mondjuk Kína pont nem egy ártatlan bárány ebben a témában, de ez megint csak az én lényegtelen véleményem.

" a Putyin-Erdogannal, "
Miért, velük mi van, ezt nem követtem.

"Venezuelával ésatöbbi, ésatöbbi."
Miért, szerinted mit kellene csinálni Venezuelával kapcsolatban?
Az országgal, aki a világ legnagyobb olyajtartalékán ülve éppen most éri utól, bö 20 év alatt a nyomorban azt az Észak Koreát, amelyik már 70 éve építi a szocializmust?

GyMasa 2020.10.06. 15:48:58

@chrisred:
"Ebben a topicban már másodszor bukkan fel a link, ténylegez a max, amit Trump oldalán fel lehet sorolni, például ilyenekkel:"

Deja Vu-m van...
"..Mert, mit adtak nekünk a Rómaiak???"
Brian élete..

Exploiter 2020.10.06. 15:50:49

@chrisred:

Az, hogy maszk nélkül parádézott, az inkább a show része.
Hidd el, mivel a kampányban egy hét kiesés is hatalmas gond lehet, tuti hogy mindent megtettek, hogy ne kapja el, naponta tesztelnek arrafelé mindenkit. Is.
A dologból az derül ki midnen gondolkodó ember számára, hogy egyrészt még így se lehet megvédeni valakit, tehát sok sikert a hőmérőzéshez, meg a maszkokhoz, másrészt dagadt hetvenöt éves emberek se halnak bele csak úgy.

chrisred 2020.10.06. 15:50:50

@GyMasa: "Igen, és ezt azt jelenti, hogy szerinted Biden nem fogja elkapni..."

Nem, ez pont azt jelenti, amit írtam, hogy az általam jelzett álláspont (vagyis, hogy Trump betegsége inkább káros az újraválasztása szempontjából, míg előnyös), addig érvényes, amíg Biden el nem kapja a fertőzést. Onnantól megint Trump lesz helyzeti előnyben, mondhatja, lám-lám, a vén debil hiába visel folyton maszkot, semit sem ért vele.

"Látod, nem kell olyan kétértelmüen fogalmazni, ami aztán utólag lehetövé teszi a "rugalmas elszakadást" egy esetleges beégés elöl."

Nem, egyszerűen csak szó sem volt semmiféle magabiztosságról, amit felfedezni véltél. Egy lehetőséget írtam, ha komolyan veszi a maszkviselést, nagyobb esélye lett volna megúszni.

"Kértem én már töled elnézést, amikor hibáztam."

Felesleges volt, nem vagyok se a tanárod, se a főnököd, hogy értékeljem a kommentjeidet. Leírtad egy nyilvános fórumopn, az már onnantól ott marad.

"Tökmindegy, hiszen te is azt hiszed, hogy Trump személyesen végezte ki mindegyik COVID halottat, szóval tökmindegy, mit írok le."

Szintén szalmabáb. Arról volt szó, hogy ő volt egy időben a világ legismertebb járványszkeptikusa, olyan magabiztosan írogatott róla, mintha szakértő lenne. Miért kellene lebecsülni a Föld első számú influencerének hatását?

"Azért, közben leállt a folytonos Japán feletti rakétalövöldözéssel, eg a föld alatti atomrobbantásokkal is, de tudom, ez sem Trump eredménye, csak úgy, éppen megtörtént."

Leállt, aztán újrakezdte. Most éppen azért állt le vele, mert a kínaiak a vírus miatt blokkoltak minden forgalmat a határukon.

index.hu/kulfold/2019/01/24/putyin_trumppal_szemben_szallt_be_a_venezuelai_politikaba/

Ezzel a linkkel talán két témát is érintek. Erdogan: Trump ideje alatt az egyik legnagyobb NATO haderőt a NATO elleni egyik legnagyobb fenyegetéssé tette.

"Mondjuk Kína pont nem egy ártatlan bárány ebben a témában, de ez megint csak az én lényegtelen véleményem."

Kína nem ártatlan bárány, de a világ legnagyobb gazdasági hatalmai közül kettő ellen egyszerre folytatott agresszióval egy táborba hozza össze azokat, akiknek eddig az ellentétei nagyobbak voltak, mint az érdekközösségük. Mint Hitler, akinek fél év alatt sikerült szövetségessé tenni a Szovjetuniót és az Egyesült Államokat.

nincs1agy 2020.10.06. 16:01:05

@chrisred: Ahogy Kuncze is? (Csak ő nem olyan szerencsés..:)

chrisred 2020.10.06. 16:05:27

@nincs1agy: Ő is azzal kérkedett, hogy nem visel maszkot? Akkor igen.

nincs1agy 2020.10.06. 16:10:41

@chrisred: Trump kérkedése és megbetegedése között mennyi idő telt el?
süti beállítások módosítása